reboot4jesus

O cestě na Měsíc, poděkování Bohu a zakázané Bibli

6. 8. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené | Štítky: eucharistie , Měsíc

O křesťanské úctě k Bohu 384 403 kilometrů od Země

Na letošní rok připadá 40. výročí prvního lidského přistání na Měsíci. V neděli 20. července 1969 dosedli v lunárním modulu Apolla 11 v jižní části Moře klidu (Mare Tranquillitatis) Neil Amstrong a Buzz Aldrin. Američané tak zaznamenali výrazný úspěch ve vesmírném souboji se Sovětským svazem. Ještě předtím, než Amstrong vstoupil na měsíční povrch a v televizním vysílání zazněla jeho slova o malém krůčku pro člověka, byla na Měsíci slyšet Bible a přijata eucharistie.

Houstone, tady Eagle, prosím o chvíli ztišení
Mise Apolla 11 odstartovala z Kennedyho vesmírného střediska 16. července 1969. Po jednom a půl obletu Země se velitelský a servisní modul úspěšně spojil s lunárním modulem Eagle a spolu se vydaly na cestu k Měsíci. O čtyři dny později nad odvrácenou stranou Měsíce Armstrong a Aldrin (člen Webster Presbyterian Church) zažehli motory lunárního modulu a začali svůj sestup na povrch Měsíce. Před půl devátou večer Eagle úspěšně dosedl.

Buzz Aldrin se o několik minut později spojil s Houstonem a řekl: „Houstone, tady Eagle. Hovoří pilot lunárního modulu. Rád bych využil tuto příležitost, abych požádal všechny, kteří poslouchají, ať je to kdokoliv a kdekoliv, aby se na chvíli zastavili a zamysleli nad událostmi posledních hodin a každý svým způsobem vzdal dík.“(1)

Později tuto situaci vysvětlil podrobněji: „Pro mě to znamenalo přijetí eucharistie. Během přerušení radiového vysílání jsem otevřel malou plastovou krabičku, která obsahovala chléb a víno. Nalil jsem víno do kalicha, který jsem dostal v našem kostele. V šestinové gravitaci Měsíce se víno kroutilo a uhlazeně stékalo po straně kalicha. Bylo zajímavé přemýšlet, že první tekutina, která tekla na Měsíci a první jídlo, které zde někdo jedl, bylo právě prvky eucharistie.“(2)

Vysílání na Zem – bez čtení Bible
Aldrin dále pokračoval čtením Bible. Na Měsíci četl Ježíšova slova z 15. kapitoly Janova evangelia. „Já jsem vinná réva a vy ratolesti. Kdo zůstává ve mně a já v něm, ten nese mnoho ovoce; beze mě nedokážete nic.“(3) Slova měla zaznít i na Zemi, ale Aldrin byl požádán, aby tak neučinil. NASA se totiž v té době stále soudila s Madalyn Murray O'Hairovou, která protestovala proti tomu, že posádka Apolla 8 během své cesty četla z knihy Genesis.(4)

NASA i Aldrin tuto událost drželi v tajemství ještě několik let. Do širšího povědomí se dostala až díky televizní minisérii From the Earth to the Moon (1998).

Foto: Aldrinova stopa na Měsíci / NASA

(1,2) What´s New? Webster Presbyterian Church

(3) Bible 21 - online

(4) Apollo 11, Wikipedia.org

Napsáno pro Magazín Christnet.cz

Zobrazeno 2859×

Komentáře

frydolin

On není katolík a pro členy církví vzešlých z protestantské reformace je pojem eucharistie používán v širším smyslu. (Více na http://cs.wikipedia.org/wiki/Svat%C3%A9_p%C5%99ij%C3%ADm%C3%A1n%C3%AD)

Ctihodná

To nechápu. Jako že na Měsíc vezl Eucharistii, tedy Tělo a Krev Kristovu, nebo jen chleba a víno - neproměněné?

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz